neden bir senedir astroloji ile ilgili yazi yazmiyorum

Merhaba,
Geçen seneden beri güncel gelişmelerle ilgili yazılar yazmamamın yanısıra, son iki senedir artık Burç yorumu veya kısa bilgileri de vermiyorum. 2012’den beri beni takip eden siz değerli okuyucular, gazetede yazmaya ilk kez başladığım Radikal’den beri düzenli olarak beni takip etmeye devam ettiniz. Siz de farkındasınızdır ki, 2012’den bu yana kariyerimle ilgili her sene farklı bir tavır geliştirdim. Bazen tamamen ön planda bazen tamamen geride ve bazen de tamamen ortadan kaybolarak işlerimi sürdürdüm. Çağımız sosyal medya çağı ve herkes kısa yazıları sosyal ağlardan okuyarak, daha doğrusu onlara bakarak, hızlı bilgi edinmenin peşinde. Parlak renkler, vurgulu cümleler, satış stratejileri içeren görseller ve tabi ki hangimizin hayatı diğerinden daha iyi diye sürekli göz gezdirdiğimiz o fotoğraflar.. Herkesin en mutlu, en iyi ve en bilgili halini gösterdiği sosyal ağlara rağmen, neden giderek daha yalnız, daha umutsuz ve daha bilgisiz bir toplum haline geldiğimizi de en iyi bu yozlaşmanın anlattığını düşünenlerdenim.


Seneler içinde giderek, kendimi birilerine kanıtlama duygumun azaldığını fark ediyorum. Büyük çoğunlukta yetişkinde olduğu gibi ben de çocukluğumda farkına varmadan anne ve babamın gözüne girmek ve onların sevgisini kazanmak için daha mükemmel, daha iyi ve daha başarılı olmam gerektiği içgüdüsü ile yıllarca daha iyi olmaya, en birinci ve en ideal olanı gerçekleştirmeye çalıştım. Yaptığım hiçbir şeyi tam olarak beğenmeden, defalarca ve defalarca yeniden ve mükemmel olanı yapmaya çalışarak gençlik yıllarımı geçirdim ve tabi ki yoruldum. Çünkü ne tam tatmin olabildim ne de kendime hak ettiğim gibi iyi ve sevgi dolu davranabildim. Hakikaten en kötüsü de insanın kendine hoyrat davranmasıymış onu da otuzlu yaşlarımda öğrendim. Özellikle son üç senedir giderek yavaşladım, sadeleştim, sakinleştim, azaldım ve tekilleştim. Bunu hüzünle ya da üzülerek değil, bile isteye, içimden geldiği gibi ve sanki bir ağacın güçsüz dallarını budayıp, daha sağlam köklenmesini izler gibi yaptım. Kendime varolma, kendimi tanıma, kendimi sevme ve onaylama izni verdim. Yüzümü, bedenimi, çalışmalarımı, aldığım nefesi, yazdığım yazıları, bakışımı, duruşumu, doğayı, evreni, tekrar tekrar ve yeniden sevdim. Bu süreçte çok fazla ortada olmak, sosyalleşmek ya da kendi reklamımı yapmaktan geride durdum. Hayatta en güzel şeyin kalabalıkta olmak yerine, konuşabildiğin ve seni yargılamadan dinleyen, her duygunu paylaşabildiğin bir veya iki dosta sahip olmak olduğunu da bu süreçte öğrendim ve kendime daha önce yönelttiğim “Asosyalsin..” sözlerini geri aldım. Benim için artık sosyalleşmek herkese vakit ayırmak değil, sevdiğin ve güvendiğin az insanla hayatın keyifli yönlerini paylaşabilmek demek.


“İyi de reklam yapmadan, sosyal medyada sınırlı paylaşımla işlerini nasıl devam ettiriyorsun ?” diye soranlar var. Hatta zamanında çevremden birkaç kişi elime çok kez fırsat geçmesine rağmen neden kişilerin reklam değerini kullanıp kendi markamı daha da parlatmadığımı ya da niye onlardan daha fazla para kazanmadığımı da defalarca sordu. Gerçekten de mesleğimin 8.senesine girdiğim bu dönemde geriye dönüp baktığımda kimsenin hayal edemeyeceği ortamlar, birbirinden ünlü insanlar, sadece bir fotoğrafla bile kendime onbinlerce takipçi yaratabileceğim zamanlarım oldu. Bugüne dek 5000’e yakın kişiye danışmanlık verdim. Mesela Türkiye’nin en tanınmış sanatçılarından birine danışmanlık yapıp, 2012’de 400 tl aldığımda insanlar bana güldü. Neden ondan fazlasını almadın, neden onun yanında kalmadın, niye sürekli onun danışmanlığını yapmadın vs soruları bir türlü bitmedi. Ve tabi sonrasında olan siyasetçi, sanatçı ya da iş insanı isimlerle de aynı şekilde. Hatta çoğu zaman “Bari bir fotoğraf çekilseydin..” diyenler oldu. Tamam ama neden.. Ben hep ben olmak istedim, Didem Şarman olarak anılmak, yaptığım işlerle öne çıkmak ve Astroloji konusundaki değerimi zamanla ve kalıcı izlerle gerçekleştirmek istedim. Birinin Astroloğu olmak ya da birinin sürekli danışmanı olarak reklam yapmak bana hep alçaltıcı ve kendi değerini ve ışığını eksik gördüğün için, bir başkasının değeri ve ışığı ile kendini var etme çabası olarak hissettirdi. Üstelik o insanlar bize güvenerek özel hayatlarını ve sırlarını açmışken ve hatta olasılıkla böyle bir danışmanlık aldıklarının bilinmesini istemiyorken neden onları kullansaydım ki..

İş konusunda ışığıma ve değerime hep güvendim. Bu yüzden de kimse ile birlikte anılmadım ve reklam stratejimi ünlüler üzerine yapmadım. 

Radikal Gazetesi kapandıktan sonra Astroloji’de daha ilk yıllarımdı ve açıkçası beş parasız ortada kaldım. Çünkü onlardan düzenli bir aylık gelir elde ediyordum ve ismim henüz daha yeni tanınmaya başladığı için ayda bir veya iki danışmanlık alarak çok az bir para ile idare ediyordum. Sonra bir gün bir yatak örtüsünü arka fon haline getirerek videolar çekmeye başladım ve iki sene boyunca kendime düzenli danışan çekmenin yansıra, yeniden para da kazandım. Ancak bunda da bir terslik vardı çünkü inanmadığım bir şeyi her hafta çekip, yayınlayarak onbinlerce insana izletiyordum. Olumlu tarafından az malzeme ile çekim alanı oluşturma, videoları düzenleme, yayına alma ve programları kullanma gibi gerekli şeyleri öğrendim. Ne var ki yaptığım burç yorumları ile hedef kitleme ulaşabilsem de kariyerim açısından yanlış mesaj verdim. Çünkü gelip geçici ve aynı anda herkesi etkilemesi imkansız haftalık burç yorumları ile istediğim kariyer ve tatmin noktasına varamayacağım kesindi. Bu yüzden iki sene önce büyük bir risk aldım ve buna artık bir son verdim. Gerçekten de aldığım en yerinde karardı diyebilirim. 

Son üç senedir kendime harika bir Astroloji Eğitimi programı yarattım ve içerikleri giderek, her yeni derste geliştirdim. Böylece değişen sınıflarda değişen öğrencilerim oldu ve ben de onlarla birlikte öğretmenlik yapmayı öğrendim. Şu an verdiğim eğitim, son yıllarımın en iyisi ve içim rahat olarak öğrencilerime tüm bildiklerimi paylaşmaktan sonsuz mutluluk duyuyorum. Hala her gün Astroloji çalışıyorum. Güncel olayları takip ediyor, haritalara sürekli yeni bakış açıları arıyor ve mütemadiyen bir sınıflandırma yaratabilmek için haritalarda ortak noktalar arayıp duruyorum. Bu, ileriki yıllarda Astroloji’ye bakış açısını değiştirecek bir çalışmanın parçası olabilir. Çünkü sadece burç yorumundan ibaret değerlendirilen Astroloji’nin gerçekte insan psikolojisi ve davranışı üzerinde belirgin bir etkisi olduğunu somut verilerle ortaya koyabileceğimi umut ederek çalışmaya devam ediyorum. 

Minimum düzeyde reklam yapmama rağmen, şu anda istediğim hedef kitleye hitap ediyorum ve yaptığım danışmanlık ve verdiğim eğitimlerden giderek daha fazla manevi haz duyuyorum. Eylül 2019’da 33.yaşımı dolduruyorum ve hayatı son üç senede daha yeni anlamaya başladığımı fark ediyorum. Bence hayatımın en güzel, en değerli ve en iyi dönemindeyim. Işığımı, varlığımı, yaptıklarımı, hatalarımı, zorlukları ve o zorlukları iddiasızca aşarken yeni şeyler öğrenmeyi seviyorum. Kendimi bu denli tanıdığım, ne istediğimi bu kadar net bildiğim ve kendimi bu kadar çok sevdiğim yeni bir dönemdeyim. Kalbimde kimseye kırgınlık kalmadı, herkesi hataları ile kabul ettim. Ama en önemlisi kendimi eleştirdiğim veya daha fazlasına zorladığım her an için kendimden özür diledim. Çünkü yanımda kim olursa olsun, burada tek başımayım ve ancak kendimle iyi anlaşırsam mutluluğu daha fazla hissedebilir ve günün birinde yine tek başıma buradan ayrılırken içim rahat gidebilirim.


Son olarak, her sene yaptığım detaylı ülke öngörülerini bu sene yapmadım ve yapmayı da düşünmüyorum. Geçen sene yaptığım öngörü 2019’da erken seçime gidileceği ve daha önce olmadığı kadar somut şekilde büyük bir siyasi değişim yaşanacağıydı. Bu fikir bu sene yerine oturmuş görünüyor ve üzerine bir şey daha ekleyerek insanlara umutsuzluk vermek istemiyorum. Çünkü değişim kelimesini herkes olumlu bir değişim olarak algılasa da, ülkelerin değişim süreçleri her dönemde son derece sancılı ve yıpratıcı olmuştur. Ekonomideki çöküş ve kültürel yozlaşmanın bir senede değişeceğini bekliyorsanız, pek tabi ki bu mümkün görünmüyor. Bu yüzden de daha fazla bu konuda yorum yapma gereği duymuyorum. 

Umarım neden ortada yoksunuz diyen sizlere detaylı bir cevap verebilmişimdir. Ben buradayım, Astroloji adına detaylı ve uğraşlı çalışmalar içindeyim ve uzun vadede kendimle iyi hissetmek istediğim değerler üretmeye çalışarak, işimi yapmaya devam ediyorum.

www.didemsarman.com ve kurucusu olduğum www.gokyuzunesor.com üzerinden danışmanlık ve eğitim süreçleri ile ilgili sizlere ulaşmaya devam edeceğim.

Sorularınız ve yorumlarınız için [email protected] a mail yazabilirsiniz. 

Sevgi ve Selam ile..

Didem Şarman 



Lütfen Bekleyin